ІСТОРІЯ ХЛІБОКОМБІНАТУ

1946 рік, хлібозавод на вулиці Московській до реконструкціїІсторія Івано-Франківського хлібокомбінату сягає далеких 40-х років минулого століття. Тоді головна пекарня області знаходилась на вулиці Бельведерській (колишня Московська). У післявоєнні роки на умови праці людей та якість обслуговування споживачів практично не звертали увагу. Радянська влада вимагала виконання планів п’ятирічок, тому основна увага акцентувалась на кількості виробленої продукції та перевиконанні плану. В 1947 році завод не забезпечував місто і райони хлібом. В той час стояли звичайні домашні печі, лопатами саджали, а замішували тісто в коритах, вантажили хліб вручну. Процес хлібопечення був дуже трудомісткий. Приміщення хлібопекарні – низькі й задушливі, тому умови праці були надзвичайно важкими. Згодом на комбінаті встановили механічні просіювачі борошна, нові печі, тістомішальні машини, тістоділителі та водомірні бочки, побудували складську експедицію та дріжджцех. Потім виникла практично нереальна в той час ідея – будувати нові корпуси і новий хлібокомбінат. Рішення про будівництво приймали Главхліб у Києві та обласне управління харчової промисловості. Документацію розробляла Харківська проектна організація. Проект був недосконалий, вартість становила три мільйони карбованців. З метою економії коштів його скоротили: зменшили експедицію та відмовились від котельні. Після всього постала ще одна проблема – проблема самого будівництва заводу. Спорудженням нового хлібокомбінату займалась будівельна фірма «Прикарпатбуд». Була постійна нестача коштів, доводилось брати позики. Дефіцитні деталі діставали самотужки. І все ж, попри всі труднощі, вдалось збудувати новий завод на вулиці Петлюри (колишня Льотчиків). Тут він і нині. З відкриттям нового заводу збільшився обсяг випуску продукції, виробництво хлібопродуктів сконцентрували в одному місці, поліпшились умови праці, відбувалась подальша механізація всіх ліній.

Перша випічка продукції в новому приміщенні Івано-Франківського хлібокомбінату була проведена 5 грудня 1975 року. Тісто ще замішували на булочній пекарні на вулиці Галицькій, а тоді вже привозили машиною на новий завод і проводили пробні випічки. Згодом наладили заміс в цеху. Першим тістомісом булочних виробів була Я.М.Нестерак. Завод набирав потужності. Запустили лінію №7 з випічки булочних виробів. А в березні 1976 року закрили булочну пекарню на вулиці Галицькій і повністю перевели випуск булочних виробів на хлібокомбінат. Згодом, освоїли випуск батонів на лінії №6 і налагодили випуск бараночних виробів.20

В хлібобулочному цеху є 8 технологічних ліній з виробництва хліба, батонів та булочних виробів. Середньодобовий об’єм виробництва складає близько 50 т хлібобулочних та 0,5 т кондитерських виробів. Асортиментний перелік налічує понад 80 найменувань продукції. Хлібокомбінат виконує індивідуальні замовлення для святкових і урочистих подій (короваї, торти).

_MG_1680Протягом 2001-2010 рр. Було введено в експлуатацію лінію №5 по випуску житньо-пшеничного хліба „Дарницького”, лінію №6 по випуску формового хліба, лінію №1 по випуску булочних виробів, лінію №4 по випуску пшеничного подового хліба з можливістю легко переходити на випуск житньо-пшеничних виробів. В зв’язку зі зростанням попиту на батон, додатково введено нову більш потужну батонну лінію №7. Всі названі лінії укомплектовані обладнанням передових фірм Словенії, Німеччини, Швеції, Чехії, а також кращими взірцями ближнього зарубіжжя та вітчизняних виробників.YUR_9997

На території хлібокомбінату, крім основного хлібопекарського цеху, розміщений також кондитерський цех, склад безтарного зберігання борошна, склад сировини і матеріалів, ремонтна і механічна майстерня, котельня.

В 2009 році у кондитерському цеху було введено в експлуатацію нове обладнання німецької фірми „Fritsch” по виготовленні продукції з листкового тіста. Потужність лінії – 2 т печива і круасанів за добу.

Більше половини своєї продукції хлібокомбінат реалізує в м. Івано-Франківську. З появою мереж супермаркетів в місті покращилося обслуговування населення. Розвиток і розширення фірмової торгівлі – один з шляхів покращення якості обслуговування споживачів. Сьогодні через фірмову торгівлю реалізовується 28% хлібобулочної та кондитерської продукції. Власна фірмова мережа нараховує 64 торгові точки.

Створено власний транспортний відділ. Автопарк підприємства налічує 90 одиниць транспорту. Відбувається постійна модернізація транспортних засобів.

Колектив підприємства – понад півтисячі працівників. Керівництво заводу піклується про створення належних умов праці: облаштовано гідросвердловину подачі води на виробництво, на території комбінату є їдальня, проведено ремонт адміністративного корпусу, складських приміщень, побудовано майстерню по ремонту та обслуговуванню автопарку.

На підприємстві широко застосовують передові енергоощадні технологічні процеси, які привели до зниження витрат палива на 1 т продукції на 20% та електроенергії на 14%.

Останні 15 років завод постійно модернізується, оновлюється обладнання, збільшуються обсяги продукції.

Дізнавайтеся про новини від “Івано-Франківського хлібокомбінату” першими!!!

ТДВ «Івано-Франківський хлібокомбінат»
76018, м. Івано-Франківськ, вул. Петлюри, 17

e-mail: kalachif@hlebinvest.com.ua

Приймальня -------------------- (0342) 78-44-10
Відділ збуту  -------------------- (0342) 78-44-67
Контрольно-виробнича
лабораторія  -------------------- (0342) 78-44-41